Результати моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції за 26-й тиждень 2025 року

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 23 по 29 червня 2025 (26-й тиждень року), який проведено фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України», в області зареєстровано 49 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції.

Інтенсивний показник становить 4,23 на 100 тисяч населення. Це на 18,33% менше, ніж попереднього тижня, коли було зафіксовано 60 випадків.

На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіли: у Черкаському районі – 39 осіб (інт. пок. – 6,72 на 100 тис. населення), Уманському5 осіб (2,02 на 100 тис. нас.), Звенигородському4 особи (2,06 на 100 тис. нас.), Золотоніському1 особа (0,74 на 100 тис.населення).

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали – 67,35%, гастроентероколіти встановленої етіології – 16,33%, сальмонельозу – 16,32%. Серед гастроентероколітів встановленої етіології у 12,5% етіологічним чинником були ротавіруси.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на території Вільшанської, Шполянської, Христинівської, Городищенської, Кам’янської, Ротмистрівської, Смілянської, Черкаської територіальних громад.

Із початку епідмоніторингу (з 19 травня по 29 червня 2025 року) на ГКІ захворіли 305 осіб (інтенсивний показник – 26,36 на 100 тис.населення), що на 12,55% більше, ніж за аналогічний період 2024 року (271 випадок, інтенсивний показник – 23, 42 на 100 тис.населення).

В осередках інфекції проведені протиепідемічні та профілактичні заходи.

Щоб не захворіти, дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас!

  • Мийте руки з милом перед їжею, після туалету та після повернення з вулиці.
  • Добре мийте овочі та фрукти перед вживанням.
  • Споживайте тільки чисту воду – кипʼячену або бутильовану.
  • Готуйте їжу ретельно – достатньо термічно обробляйте мʼясо, рибу, яйця.
  • Не вживайте продукти з простроченим терміном або ті, що зберігалися без холодильника.
  • Не купуйте їжу в місцях без належних санітарних умов.
  • Слідкуйте за чистотою кухні, посуду та кухонних приладів.

При перших ознаках захворювання одразу звертайтесь до лікаря.

Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень.

Бережіть себе та залишайтесь здоровими!

Знайти