Результати моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції за 30-й тиждень 2025 року
28 липня 2025
За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) із 21 по 27 липня (30-й тиждень 2025 року), проведеного фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», в області зареєстровано 53 випадки захворювання на ГКІ.
Інтенсивний показник захворюваності становить 4,58 на 100 тисяч населення — на рівні минулого тижня, коли також було зареєстровано 53 випадки.
На територіях об’єднаних територіальних громад на ГКІ захворіли:
- у Черкаському районі – 36 осіб (інтенсивний показник – 6,2 на 100 тис. населення),
- Звенигородському – 10 осіб (5,15 на 100 тис. населення),
- Уманському – 5 осіб (2,02 на 100 тис. населення),
- Золотоніському – 2 особи (1,47 на 100 тис. населення).
У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали 64,2%, гастроентероколіти встановленої етіології – 26,4%, сальмонельозу – 9,4%. Серед гастроентероколітів встановленої етіології у 28,6% етіологічним чинником були ротавіруси.
Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на території Шполянської, Жашківської, Городищенської, Смілянської територіальних громад.
З початку епідмоніторингу (з 19 травня по 27 липня 2025 року) на ГКІ захворіли 554 особи (інтенсивний показник — 47,88 на 100 тис. населення), що на 13,99% більше, ніж за аналогічний період 2024 року (486 випадків, інтенсивний показник — 42,0 на 100 тис. населення).
Щоб не захворіти на гострі кишкові інфекції, дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас!
- Мийте руки з милом перед їжею, після туалету та після повернення з вулиці.
- Добре мийте овочі та фрукти перед вживанням.
- Споживайте тільки чисту воду – кип’ячену або бутильовану.
- Готуйте їжу ретельно – достатньо термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця.
- Не вживайте продукти з простроченим терміном або ті, що зберігалися без холодильника.
- Не купуйте їжу в місцях без належних санітарних умов.
- Слідкуйте за чистотою кухні, посуду та кухонних приладів.
УВАГА!
При перших ознаках захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі) одразу звертайтесь до лікаря.
Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень.
Бережіть себе та залишайтесь здоровими!