Результати моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції за 30-й тиждень 2025 року

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) із 21 по 27 липня (30-й тиждень 2025 року), проведеного фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», в області зареєстровано 53 випадки захворювання на ГКІ.

Інтенсивний показник захворюваності становить 4,58 на 100 тисяч населення — на рівні минулого тижня, коли також було зареєстровано 53 випадки.

На територіях об’єднаних територіальних громад на ГКІ захворіли:

  • у Черкаському районі – 36 осіб (інтенсивний показник – 6,2 на 100 тис. населення),
  • Звенигородському – 10 осіб (5,15 на 100 тис. населення),
  • Уманському – 5 осіб (2,02 на 100 тис. населення),
  • Золотоніському – 2 особи (1,47 на 100 тис. населення).

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали 64,2%, гастроентероколіти встановленої етіології – 26,4%, сальмонельозу – 9,4%. Серед гастроентероколітів встановленої етіології у 28,6% етіологічним чинником були ротавіруси.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на території Шполянської, Жашківської, Городищенської, Смілянської територіальних громад.

З початку епідмоніторингу (з 19 травня по 27 липня 2025 року) на  ГКІ  захворіли 554 особи (інтенсивний показник — 47,88 на 100 тис. населення), що на 13,99% більше, ніж за аналогічний період 2024 року (486 випадків, інтенсивний показник — 42,0  на 100 тис. населення).

Щоб не захворіти на гострі кишкові інфекції, дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас!

  • Мийте руки з милом перед їжею, після туалету та після повернення з вулиці.
  • Добре мийте овочі та фрукти перед вживанням.
  • Споживайте тільки чисту воду – кип’ячену або бутильовану.
  • Готуйте їжу ретельно – достатньо термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця.
  • Не вживайте продукти з простроченим терміном або ті, що зберігалися без холодильника.
  • Не купуйте їжу в місцях без належних санітарних умов.
  • Слідкуйте за чистотою кухні, посуду та кухонних приладів.

УВАГА!

При перших ознаках захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі) одразу звертайтесь до лікаря.

Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень.

Бережіть себе та залишайтесь здоровими!

Знайти