Результати моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції за 31-й тиждень 2025 року

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з 28 липня по 3 серпня (31-й тиждень 2025 року), проведеного фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», в області зареєстровано 70 випадків захворювання на ГКІ.

Інтенсивний показник захворюваності становить 6,05 на 100 тисяч населення. Це на 32,08% більше, ніж попереднього тижня (53 випадки).

На територіях об’єднаних територіальних громад на ГКІ захворіли:

  • у Черкаському районі – 38 осіб (інтенсивний показник – 6,55 на 100 тис. населення),
  • Уманському14 осіб (5,66 на 100 тис. населення),
  • Звенигородському13 осіб (6,7 на 100 тис. населення),
  • Золотоніському5 осіб (3,69 на 100 тис. населення).

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали 57,14%, гастроентероколіти встановленої етіології – 24,29%, сальмонельозу – 16,45%. Серед гастроентероколітів встановленої етіології у 11,76% етіологічним чинником були ротавіруси.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на території Катеринопільської, Піщанської, Уманської, Христинівської, Кам’янської, Руськополянської, Смілянської, Тернівської, Червонослобідської, Черкаської територіальних громад.

Від початку епідмоніторингу (з 19 травня по 3 серпня 2025 року) на  ГКІ  захворіли 624 особи (інтенсивний показник — 53,93 на 100 тис. населення), що на 11,43% більше, ніж за аналогічний період 2024 року (560 випадків, інтенсивний показник — 48,4  на 100 тис. населення).

Щоб не захворіти на гострі кишкові інфекції, дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас!

  • Мийте руки з милом перед їжею, після туалету та після повернення з вулиці.
  • Добре мийте овочі та фрукти перед вживанням.
  • Споживайте тільки чисту воду – кип’ячену або бутильовану.
  • Готуйте їжу ретельно – достатньо термічно обробляйте м’ясо, рибу, яйця.
  • Не вживайте продукти з простроченим терміном або ті, що зберігалися без холодильника.
  • Не купуйте їжу в місцях без належних санітарних умов.
  • Стежте за чистотою кухні, посуду та кухонних приладів.

УВАГА!

За перших ознак захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі) одразу звертайтесь до лікаря.

Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень. Бережіть себе та залишайтесь здоровими!

Знайти