Результати моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції за 35-й тиждень 2025 року
1 вересня 2025
За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції за період із 25 по 31 серпня 2025 року (35-й тиждень року), який проведено фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України», в області зареєстровано 57 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції.
Інтенсивний показник становить 4,93 на 100 тисяч населення. Це на 7,55% більше, ніж попереднього тижня, коли було зафіксовано 53 випадки.
На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіли: у Черкаському районі – 40 осіб (інт. пок. – 6,89 на 100 тис. населення), Уманському – 9 осіб (3,64 на 100 тис. нас.), Звенигородському – 7 осіб (3,61 на 100 тис. нас.), Золотоніському – 1 особа (0,74 на 100 тис. населення).
У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали – 63,16%, гастроентероколіти встановленої етіології – 17,54%, сальмонельозу – 19,3%. Серед гастроентероколітів встановленої етіології у 40,0% етіологічним чинником були ротавіруси.
Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на територіях Тальнівської, Уманської, Білозірської, Городищенської, Кам’янської, Мошнівської та Черкаської територіальних громад.
Із початку епідмоніторингу (з 19 травня по 31 серпня 2025 року) на ГКІ захворіли 843 особи (інтенсивний показник – 72,85 на 100 тис. населення), що на 1,93% більше, ніж за аналогічний період 2024 року (827 випадків, інтенсивний показник – 71,47 на 100 тис. населення).
Щоб не захворіти, дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас!
- Мийте руки з милом перед їжею, після туалету та після повернення з вулиці.
- Добре мийте овочі та фрукти перед вживанням.
- Споживайте тільки чисту воду – кипʼячену або бутильовану.
- Готуйте їжу ретельно – достатньо термічно обробляйте мʼясо, рибу, яйця.
- Не вживайте продукти з простроченим терміном або ті, що зберігалися без холодильника.
- Не купуйте їжу в місцях без належних санітарних умов.
- Слідкуйте за чистотою кухні, посуду та кухонних приладів.
При перших ознаках захворювання одразу звертайтесь до лікаря.
Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень.
Бережіть себе та залишайтесь здоровими!