Усі новини

Ботулізм: прості правила, які допоможуть уберегтися від небезпечної хвороби

В області залишається напруженою ситуація із захворюваності на ботулізм. Кожен 4-ий випадок ботулізму в Україні зареєстровано на Черкащині. З початку року зареєстровано 8 випадків з 9 потерпілими (дорослі), проти 3 випадків з 4 потерпілими за аналогічний період минулого року.

Випадки ботулізму зареєстровані у місті Черкаси, Черкаському, Уманському та Золотоніському районах. Діагноз бактеріологічно підтверджено у 5-ти потерпілих: виділялись типи «В» та «Е» збудника ботулізму. В інших випадках діагноз поставлений за клінічними ознаками. За результатами епідрозслідування встановлено, що у 6-ти випадках захворювання пов’язані із вживанням в’яленої та копченої риби домашнього приготування (7 потерпілих), у двох випадках – із вживанням м’ясних консервів – тушонки зі свинини та м’ясного паштету із субпродуктів, виготовлених в домашніх умовах.

Збудник ботулізму: як він діє?

Харчовий ботулізм – серйозна та потенційно смертельна хвороба, яка протікає з ураженням нервової системи. Збудник захворювання – бацила ботулізму у вигляді спор дуже поширений у зовнішньому середовищі.

Особливістю збудника є те, що він є анаеробом, тобто при відсутності кисню, а також сприятливих для нього умов (наявності вологи, температурі від +4 до +50°С) спори проростають в бацилу, яка виділяє в продукт надзвичайно отруйний ботулотоксин.

Ботулотоксин практично не змінює зовнішнього вигляду, смаку та запаху харчових продуктів, не руйнується в шлунково-кишковому тракті  під дією ферментів та алкоголю. Він може зберігатися в консервованих продуктах протягом декількох років.

Ризикові продукти: що найчастіше спричиняє захворювання?

Найчастіше ботулізм пов’язаний із вживанням в’яленої та копченої  річкової риби та м’ясних консервів, виготовлених в домашніх умовах з порушенням технології їх приготування. Також бувають випадки ботулізму при вживанні консервованих овочів, грибів, виготовлених в домашніх умовах. Найбільшу кількість захворювань на ботулізм реєструють у травні-червні, дещо менший підйом спостерігають в осінньо-зимовий період року.

Чому ботулізм небезпечний?

Захворювання протікає дуже тяжко. Інкубаційний період – від кількох годин до кількох діб. У хворих спостерігається нудота, блювота, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одні з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння. Внаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається утруднення ковтання, мови та втрата голосу.

Якщо не розпочати спеціальне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день, частіше – через 4-8 днів. Смерть настає від паралічу серцевого м’яза або дихального центру.

Профілактика ботулізму

Щоб уберегти себе від небажаних наслідків вживання консервованої продукції, в’яленої або копченої риби, ковбас, залитих смальцем тощо необхідно дотримуватись таких основних правил:

  • слід утриматись від купівлі м’ясних, рибних, овочевих консервів та ковбасних виробів домашнього виготовлення на ринках, а тим більше з рук в місцях стихійної торгівлі;
  • по можливості відмовтесь від консервування м’яса, риби, грибів в домашніх умовах у герметичну тару. Слід використовувати інші способи заготівлі на зиму, а саме квашення, соління овочів, грибів, низькотемпературне заморожування;
  • якщо ви все ж таки прийняли рішення про виготовлення консервів, суворо дотримуйтесь рецептур та технології приготування консервів, викладених у спеціальній літературі; намагайтеся максимально звільнити сировину від усіляких забруднень, де можуть міститися спори, методами механічного очищення і промивання проточною водою, ретельно стерилізуйте банки, кришки, посуд і саму продукцію;
  • зберігайте домашні консерви при низьких температурах;
  • при виготовленні копченої та в’яленої риби необхідно свіжовиловлену рибу якнайшвидше випотрошити, промити, ретельно посолити і зберігати охолодженою, а вже потім в’ялити чи коптити;
  • не вживайте в їжу консерви зі зміненим кольором, запахом, ознаками «бомбажу» (здуті кришки);
  • перед вживанням консерви з м’яса, риби, грибів підлягають обов’язковій термічній обробці, зокрема кип’ятінню, оскільки термічна обробка руйнує ботулотоксин, якщо він з’явився у консервах.

Найоптимальніша альтернатива потенційно небезпечним продуктам домашнього консервування є якісна, безпечна і приваблива продукція промислового виробництва.

Що робити при підозрі на ботулізм?

При перших ознаках захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням. До приїзду швидкої допомоги самостійно для видалення зі шлунку та кишок ботулотоксину, який ще не встиг всмоктатися в кров, можна промити шлунок 2-5% розчином питної соди та зробити очисну клізму.

В стаціонарі єдиним специфічним методом лікування ботулізму залишається введення протиботулінічної сироватки.

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Поділитися:
Знайти