Усі новини

Черкащанка захворіла на ботулізм після вживання риби

В області зареєстровано шостий із початку року випадок захворювання на ботулізм. Отруєння зафіксували у 34-річної жительки села Лукашівка Золотоніського району. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Жінка захворіла після вживання риби в’ялено-копченої (лящ) з ікрою, виготовленої в домашніх умовах. Рибу вона придбала на стихійному ринку поблизу автотраси Золотоноша-Черкаси.

Симптоми отруєння у хворої з’явилися вже наступного дня: багаторазова блювота, загальна слабкість, біль у животі, порушення зору («сітка» перед очима, двоїння предметів), сухість у роті, порушення ковтання.

4 червня  бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала пацієнтку до КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня». Згодом її доправили до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» у стані середньої важкості з діагнозом ботулізм. Того ж дня їй введено протиботулінічний гептавалентний антитоксин.

Наразі жінка перебуває у лікарні, отримує лікування згідно з клінічним протоколом.

Мікробіологічною лабораторією Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб  проводиться дослідження крові хворої на ботулотоксин.

Довідково:

Ботулізм – дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків.

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього приготування;
  • м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва;
  • продуктів, якщо сумніваєтесь у їхній якості;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином.

У жодному разі разі не можна купувати будь-де в’ялену та копчену рибу, м’ясні, рибні, грибні та інші консерви невідомого походження. Зокрема, це стосується «стихійних» ринків та інших місць несанкціонованої торгівлі.

Нагадаємо, за 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, із них – 4 дитини. П’ять випадків стали летальними.

Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% – через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

Якщо з’явилась найменша підозра на ботулізм, потрібно негайно звернутися до лікаря. Ненадання хворому своєчасної кваліфікованої допомоги може призвести до смерті.

Бережіть своє здоров’я, попереджайте своїх рідних та знайомих  про небезпеку вживання недоброякісних продуктів!

Поділитися:
Знайти