Усі новини

Черкаська лікарка-епідеміологиня взяла участь у круглому столі щодо епіднагляду за гепатитами А та Е

Нещодавно у Києві відбувся круглий стіл з обговорення проєкту технічного керівництва з епіднагляду за ентеральними вірусними гепатитами. Цей захід був організований Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні спільно з Центром громадського здоров’я за участю фахівців та спеціалістів національного і регіонального рівнів, а також представників наукової спільноти.

Від Черкаської області участь у заході взяла завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Марина Конакбаєва. Разом із колегами з інших регіонів фахівчиня долучилася до обговорення шляхів покращення системи виявлення, моніторингу та реагування на випадки ентеральних гепатитів.

Під час зустрічі фахівці:

  • ознайомилися з аналітичною інформацією щодо епідемічної ситуації з гепатитами А та Е в Україні та Європейському регіоні, яка була представлена у вигляді презентацій;
  • розглянули приклади ефективного реагування на спалахи вірусного гепатиту А у Вінницькій, Івано-Франківській та Закарпатській областях;
  • обговорювали сучасні методи лабораторної діагностики;
  • взяли участь у груповій роботі з опрацювання ключових розділів проєкту технічного керівництва.

Впровадження технічного керівництва з епідеміологічного нагляду за гепатитами з фекально-оральним механізмом передачі (гепатити А та Е) сприятиме систематизації епідеміологічного нагляду, покращенню координації між усіма рівнями системи охорони здоров’я та налагодженню ефективної взаємодії для швидкого реагування на спалахи.

Чому це важливо для кожного з нас?

Гепатити А та Е — це інфекційні захворювання печінки, які можуть передаватися через заражену воду, харчові продукти або брудні руки. Вони можуть призводити до серйозних наслідків, особливо у людей з ослабленим імунітетом. Саме тому так важливо не лише лікувати, а й запобігати її поширенню.

Як знизити ризик зараження:

  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • пити лише безпечну воду;
  • ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням;
  • уникати вживання їжі сумнівного походження.

Фахівці Черкаського обласного ЦКПХ невпинно працюють, аби захистити наше здоров’я і зробити довкілля безпечнішим. Але справжній результат можливий лише тоді, коли кожен з нас долучається до цієї роботи.

Піклуймося про своє здоров’я разом!

Поділитися:
Знайти