Двоє людей отруїлися дикорослими грибами в селі Матусів Звенигородського району
13 травня 2025
У Черкаській області зареєстрували новий випадок отруєння дикорослими грибами з двома потерпілими. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».
На лікарняне ліжко потрапили 27-річна жінка та її 41-річний співмешканець із села Матусів Звенигородського району.
Увечері 9 травня вони вживали відварені дикорослі шампіньйони, які назбирали на території колишнього насіннєвого заводу.
Перші симптоми отруєння (загальна слабкість, головний біль, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, сухість у роті) з’явилися вже вночі.
Швидкою медичною допомогою потерпілих ушпиталили до терапевтичного відділення КНП «Лікарня імені братів М.С. і О.С. Коломійченків» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади у стані середньої важкості.
Гриби – це джерело корисних речовин, але вони також можуть бути небезпечними.
Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують правила безпечного збирання та споживання грибів:
– перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;
– не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;
– будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
– не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
– не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
– не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку;
– варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
– зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби;
– при появі симптомів отруєння після вживання грибів, таких як нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), судоми, марення, поява галюцинацій, негайно звертайтесь до свого сімейного лікаря або до служб екстреної медичної допомоги;
– ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів;
– отруєння можуть спричинити навіть їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки;
– не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя, адже за згаяний час ви можете заплатити власним життям!
Шановні жителі Черкаської області! Бережіть себе та своїх рідних!