Епідеміологічне розслідування спалаху гострої кишкової інфекції у Тальному завершено
30 травня 2025
Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» завершено проведення епідеміологічного розслідування групового захворювання на гостру кишкову інфекцію, що пов’язане із вживанням страв, виготовлених у тальнівському кафе «Люкс».
За результатами епідрозслідування встановлено, що потерпілі захворіли після вживання печінкового торту, забрудненого Salmonella Enteritidis v. Jena.
У закладі харчування силами фахівців Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб була проведена заключна дезінфекція з наступним лабораторним контролем якості.
Завдяки вжитим протиепідемічним заходам спалах оперативно локалізований та ліквідований.
Нагадуємо! Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.
Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії:
– підтримуйте чистоту – мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, перед вживанням їжі, після проведення особистих гігієнічних заходів, після відвідування туалету та інших місць;
– мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
– використовуйте окремий кухонний інвентар для обробки м’ясної, рибної сировини та готових страв;
– захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
– не використовуйте в їжу м’ясо хворих тварин та птиці, не купуйте його на стихійних ринках;
– не використовуйте в їжу або для виготовлення майонезу яйця водоплавної птиці;
– забезпечуйте достатню термічну обробку м’яса та риби, кип’ятіть молоко, куплене на ринку;
– не зберігайте їжу за кімнатної температури!
ПАМ’ЯТАЙТЕ, що чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути гострих кишкових інфекцій.
За найменших ознак захворювання обов’язково звертайтеся до лікаря!