Усі новини

Епідеміологічне розслідування спалаху гострої кишкової інфекції у Тальному завершено

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» завершено проведення епідеміологічного розслідування групового захворювання на гостру кишкову інфекцію, що пов’язане із вживанням страв, виготовлених у тальнівському кафе «Люкс».

За результатами епідрозслідування встановлено, що потерпілі захворіли після вживання печінкового торту, забрудненого Salmonella Enteritidis v. Jena.

У закладі харчування силами фахівців Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб була проведена заключна дезінфекція з наступним лабораторним контролем якості.

Завдяки вжитим протиепідемічним заходам спалах оперативно локалізований та ліквідований.

Нагадуємо! Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії:

– підтримуйте чистоту – мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, перед вживанням їжі, після проведення особистих гігієнічних заходів, після відвідування туалету та інших місць;

– мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

– використовуйте окремий кухонний інвентар для обробки м’ясної, рибної сировини та готових страв;

– захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;

– не використовуйте в їжу м’ясо хворих тварин та птиці, не купуйте його на стихійних ринках;

– не використовуйте в їжу або для виготовлення майонезу яйця водоплавної птиці;

– забезпечуйте достатню термічну обробку м’яса та риби, кип’ятіть молоко, куплене на ринку;

– не зберігайте їжу за кімнатної температури!

ПАМ’ЯТАЙТЕ, що чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути гострих кишкових інфекцій.

За найменших ознак захворювання обов’язково звертайтеся до лікаря!

Поділитися:
Знайти