Кінець сезону спостереження за холерою
30 вересня 2025
Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб інформує про завершення сезону епідеміологічного нагляду за холерою, який традиційно тривав із травня по жовтень.
Упродовж сезону фахівці Центру здійснювали:
- моніторинг стану відкритих водойм та стічних вод;
- епідеміологічний нагляд за гострими кишковими інфекціями;
- лабораторні дослідження на наявність збудника холери.
За період спостереження випадків холери серед населення не зареєстровано.
У сезон підвищеного ризику виникнення холери фахівці Черкаського обласного ЦКПХ проводили щотижневий аналіз стану захворюваності на гострі кишкові інфекції. Загалом на холеру обстежили 86 хворих із тяжкими формами ГКІ.
Також проводились дослідження зразків об’єктів життєдіяльності, зокрема, стічної води з очисних споруд міст Черкаси, Золотоноша та Ватутіне, води відкритих водойм.
Усього досліджено 366 проб води поверхневих водойм та 42 проб стічної води. Холерний вібріон О1 не виявлено.
Водночас було виділено 114 культур холерного вібріону не О1 групи з води поверхневих водойм та одну культуру холерного вібріону не О1 групи із стічної води.
Спільно з закладами охорони здоров’я Черкаської області проводились імітаційні навчання щодо реагування закладів охорони здоров’я на можливий спалах холери, за участі протиепідемічних та дезінфекційних бригад.
Важливо!
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше у разі вживання забрудненої води, овочів, фруктів, під час купання у відкритих водоймах, а також через їжу і побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.
Профілактичні заходи триватимуть і надалі, зокрема щодо забезпечення якості питної води, санітарного стану населених пунктів та контролю за кишковими інфекціями.
Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб нагадує: дотримання правил особистої гігієни, споживання безпечної води та продуктів харчування – важливий чинник профілактики будь-яких кишкових інфекцій.