Усі новини

На Черкащині зафіксували другий цього року випадок ботулізму

Що сталося:

На Черкащині зареєстрували другий у 2025 році випадок захворювання на ботулізм. 72-річний житель села Бубнівська Слобідка Золотоніського  району вживав в’ялено-сушену рибу, виготовлену в домашніх умовах.  Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Симптоми отруєння у хворого з’явилися вже наступного дня після споживання зараженого продукту:

  • блювота,
  • загальна слабкість,
  • порушення зору,
  • біль у животі,
  • діарея,
  • порушення ковтання.

23 травня, у важкому стані з діагнозом «Харчова токсикоінфекція. Ботулізм», швидкою медичною допомогою потерпілого доставили до КНП «Золотоніська багатопрофільна лікарня» ЗМР. Того ж дня хворому ввели протиботулінічний гептавалентний антитоксин. Наразі пацієнт перебуває на лікуванні, епідрозслідування триває.

Чим небезпечний ботулізм

Ботулізм – це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин. Збудник Clostridium botulinum небезпечний тим, що потрапляючи до харчового продукту, не змінює його колір, смак та запах.

Перші симптоми ботулізму можуть виникати уже в першу добу після вживання підозрілого продукту:

  • порушення близького зору, двоїння перед очима, важкість читання;
  • першіння в горлі, сухіть у роті,
  • в’ялість, ураження м’язів кінцівок та шиї,
  • кишкові прояви – спочатку послаблення випорожнень, а потім (у зв’язку з парезом кишківника) – закреп.

Рекомендації щодо профілактики ботулізму

  1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
  • роздуті бляшанки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  1. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
  2. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, зокрема виготовленої у домашніх умовах.
  3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  4. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  5. Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5–25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

УВАГА! За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

За появи будь-яких симптомів ботулізму – не зволікайте та не займайтеся самолікуванням. Терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по медичну допомогу.

Лікування ботулізму здійснюється лише протиботулінічною сироваткою. Вона – єдиний ефективний засіб специфічного лікування, без якого шанси вилікуватися дуже низькі.

Своєчасно надана терапевтична допомога хворому на ботулізм дозволяє розраховувати на сприятливий результат. Особливо в тих випадках, коли вона була заснована на комплексі заходів.

Що раніше відбудеться звернення до лікувально-профілактичного закладу, то раніше буде поставлений діагноз і проведене специфічне лікування.

Пам’ятайте, хворобі легше запобігти, ніж лікувати!

Поділитися:
Знайти