Профілактика туберкульозу та здоровий спосіб життя: на Звенигородщині триває інформаційно-просвітницька робота з населенням
28 березня 2025
Фахівці Звенигородського районного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснили виїзд до Водяницької громади.
Завідувачка відділу Діна Слинько провела бесіди з пацієнтами Рижанівської АЗПМС на теми:
- «Як попередити туберкульоз»,
- «Як алкоголь впливає на ваше здоров’я».
Для дослідження ефективності ліфлетів слухачів попросили заповнити опитувальники.
А помічниця лікаря-епідеміолога відділення епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями Ольга Андрусишина здійснила моніторинговий візит до Рижанівської АЗПМС, відповідно до Плану моніторингових візитів з визначення індикаторів якості медичної допомоги щодо раціонального застосування антибактеріальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою у закладах охорони здоров’я» ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» на 2025 рік.
Завідувачка відділення епідеміологічного нагляду за неінфекційними захворюваннями Мар’яна Нестерова та фельдшерка санітарна Ніна Погрібна із просвітницькими заходами відвідали Озірянську гімназію та ЗДО «Малятко».
Школярам та викладачам гімназії розповіли про шкоду куріння та важливість збалансованого харчування. А дошкільнятам в ігровій формі пояснювали, яка їжа є здоровою, а якої краще уникати.
Сьогодні здорове харчування набуває дедалі більшої популярності. Здорова їжа – не лише модно, а й корисно. Правильні продукти допомагають схуднути й не сидіти на виснажливих дієтах, запобігають розвитку багатьох захворювань та зберігають красиву зовнішність.
Безліч дієтологів, косметологів та лікарів вивчають питання здорового харчування. Здається, що про нього відомо все, але ось цікаві факти:
- Насичення настає за 20 хвилин після початку споживання їжі. Вчені довели, що саме такий часовий відрізок потрібен, аби людина втамувала голод. Якщо з’їсти обід за 5-10 хвилин, психологічна ситість не настане і вже через годину ви знову зголоднієте. До того ж, споживаючи їжу дуже швидко, легко можна переїсти, оскільки організм не встигне подати сигнал про «перевантаження».
- Вечеря після 18:00 не зіпсує фігуру. Усі чули, що після 18:00 їсти не можна. Але мало хто знає, що це стосується лише «жайворонків» – людей, які рано лягають спати. Тим, хто обирає правильне харчування, не рекомендовано їсти пізніше, ніж за 3 години до сну. Тобто, якщо ви лягаєте спати о 23:00, перекус о 20:00 не зашкодить.
- Фрукти чи соки? Обираючи між свіжовичавленим соком та фруктом, варто надати перевагу останньому. Соки чудово підходять для швидкої «підзарядки», однак клітковина фрукту, яка необхідна для очищення організму, залишається у витискачі.
- Найбагатше джерело вітаміну С – не цитрусові. Існує безліч продуктів, у яких аскорбінова кислота присутня в такій же або навіть більшій кількості. Це, наприклад, чорна смородина, обліпиха, солодкий перець, білокачанна капуста.
- Найцікавішим фактом про здорове харчування є те, що такий раціон не має на увазі відмову від солодощів. Головне – підібрати «правильні» інгредієнти для солодких страв.