Усі новини

Сезон кавунів: чим корисні і коли можуть зашкодити

Серпень – сезон кавунів, і багато людей чекають приходу цього місяця, аби насолодитися смаком улюбленої ягоди.

Кавун – соковита ягода, яку полюбляють багато людей, адже вона не лише смачна, але й корисна. Та обирати смугасті потрібно обережно, щоб не отруїтися.

Ці баштанні приблизно на 90% складаються з води, тому вважаються продуктом, який запобігає зневодненню організму. Крім того, вони містять антиоксиданти та вітаміни.

Антиоксиданти (лікопен, каротиноїди) зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень «поганого» холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію.

Холін потрібен мозку та нервовій системі для регулювання пам’яті, настрою, контролю м’язів, здоров’я клітин.

Незамінна амінокислота цитрулін покращує стан судин і м’язів.

Також кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію і магнію.

А ще в кавунах є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн і зеаксантин.

Крім того, ця ягода містить харчові волокна, що допомагають нормалізувати роботу кишківника, полегшують контроль цукру при діабеті, позитивно впливають на серцево-судинну систему.

Однак ці баштанні можуть містити підвищений рівень нітратів.

Нітрати – солі азотної кислоти, які природньо містяться в рослинах, потрапляючи з ґрунту. У допустимих нормах нітрати безпечні.

Нітрати додаються в ґрунт під час визрівання кавунів. За дотримання агротехнології баштанний візьме рівно стільки, скільки йому потрібно для зростання, і до кінця дозрівання в ньому не буде нітратів – ягода виросте, живлячись ними. Але деякі несумлінні фермери додають неконтрольовану кількість добрив у ґрунт, що призводить до накопичення нітратів в ягоді.

Підвищений рівень нітратів може міститись у недозрілих кавунах. Найбільше накопичення нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, у самій шкірці та біля хвостика, тому дітям рекомендується давати лише серцевину.

Хто у групі ризику отруєння нітратами?

Найбільш чутливі до дії нітратів та нітритів – діти до 3-6 років та вагітні жінки. Також чутливі до нітратів й особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів.

А дітям молодше 2-3 років не варто пропонувати кавун взагалі або давати з особливою обережністю. Адже в дитячому організмі недосконала ферментна система, яка не в змозі зменшити шкідливу дію нітратів на організм.

Також причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники.

Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані у місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм. Тож дуже важливо ретельно помити ягоду під проточною водою перед споживанням й загалом не купувати її на стихійних ринках, біля трас. Розрізані кавуни рекомендується зберігати лише у холодильнику.

Якщо у людини гіперкаліємія (надлишок калію у крові), варто обережно вживати смугасту ягоду, адже це може призвести до аритмії чи спазмів м’язів.

У літрі кавунової м’якоті міститься приблизно 60 г цукру. Щоб уникнути значного глікемічного навантаження на організм, пам’ятайте про міру в розмірі порцій та поєднуйте споживання цієї ягоди з іншою багатою на клітковину їжею.

Вагітним жінкам не можна зловживати м’якоттю кавуна, адже це може призвести до надмірного навантаження на нирки.

Людям із захворюваннями сечостатевої системи теж необхідно дозувати споживання цієї ягоди, особливо якщо ці хвороби ускладнені наявністю каменів у нирках, адже можна спровокувати їхнє відходження.

Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже вас від отруєння:

– споживач має право вимагати у продавця документи, які підтверджують лабораторні дослідження на безпечність даного продукту;

– ні в якому разі не можна купувати розрізані кавуни, тому що вони можуть містити не тільки велику кількість нітратів, а й бактеріальні забруднення, що може призвести до отруєння;

– споживати баштанні овочі по сезону, тоді вони будуть корисними і ризик отруїтися буде набагато меншим. Для динь і кавунів це буде серпень-вересень;

– купувати тільки у відведених для цього місцях, де є відповідні документи та місця для зберігання та реалізації баштанних овочів.

Пам’ятайте про застереження щодо кавунів під час купівлі та куштування ними!

Поділитися:
Знайти