Усі новини

Що потрібно знати про холеру?

Всесвітні організація здоров’я (ВООЗ) повідомляє, що за останні роки кількість захворювань на холеру збільшилась більш ніж удвічі.

Так, кількість випадків, зареєстрованих у 2022 році, більш ніж удвічі перевищила кількість випадків у 2021-му: 472000 та 223000 відповідно.

Повідомили про випадки холери 44 країни, що на 25% більше, ніж у 35 країнах, які повідомили про спалахи у 2021 році. У семи країнах – Афганістані, Камеруні, Конго, Малаві, Нігерії, Сомалі та Сирії – зареєстровано понад 10000 ймовірних та підтверджених випадків захворювання. Рівень смертності від холери становить 0,5% (2349 випадків). Експерти ВООЗ повідомляють, що наразі даних про інфекцію недостатньо. Вони прогнозують 1,3-4 мільйонів захворювань і до 143 тисяч смертей щорічно.

Протягом останнього часу в Україні значно зросли міжнародні транспортні потоки та міграція населення. Це створює небезпеку занесення особливо-небезпечних інфекцій з вражених регіонів до нашої країни.

Повномасштабна війна може стати причиною поширенню холери. Зруйнована інфраструктура (станції водопостачання та водовідведення), масові поховання на території бойових дій у поєднанні із літнім зростанням температури підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, зокрема — холери.

З червня по жовтень в Україні триває сезон підвищеного ризику захворювання на холеру, коли температура навколишнього середовища стає теплою і вологою, що є сприятливими умовами для розмноження холерного вібріону.

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених збудником холери.. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та воді — 2 тижні і більше, у кишечнику окремих річкових   тварин — протягом декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Джерелом збудника інфекції є людина — хворий або носій вібріонів. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Першими симптомами холери є діарея (частий, до 10 і більше разів на добу, пронос). При цьому людина втрачає багато рідини — до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму.

Фахівці Черкаського обласного центр контролю та профілактики хвороб нагадують, що дотримання простих правил допоможе уникнути захворювання:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема — рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовуйте чисту воду;
  • мийте овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;
  • кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.

При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Щоб уберегтись від холери радимо  в жодному разі не пити та не використовувати сиру воду. Мити овочі та фрукти водою, у якості якої впевнені. За можливістю уникати контакту з брудною водою. Добре підсмажувати м’ясо та рибу, не збирати мертву рибу та не вживати її.

Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких і не нехтуйте заходами профілактики!

Поділитися:
Знайти