Усі новини

Сіль: якою є норма споживання та на що вона впливає?

Більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна – не виняток.

За даними ВООЗ середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку. (https://bit.ly/3Vc7Qbj)

У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г.  (https://bit.ly/3V2wr2c)

Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом. Проте причини для того, щоб зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:

– Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань

Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров’яного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини.

– Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності

Солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на нирки.

– Збереження кісткової тканини

Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. ʼ

– Профілактика ожиріння

Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги.

– Покращення смакових відчуттів

Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків.

– Підтримка загального здоров’я

Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.

Щоб уникнути цих ризиків Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу.

Щоб зменшити її споживання, ВООЗ пропонує:

  • їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
  • обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
  • готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
  • використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;
  • обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
  • прибрати сільничку зі столу.

Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров’я.

За інформацією МОЗ

Поділитися:
Знайти