Тепловий удар: залізничникам Сміли розповіли про небезпеку спеки та надали рекомендації
19 серпня 2025
Санітарний лікар Анатолій Коваленко та фельдшерка санітарна Любов Степаненко Шевченківського залізничного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб відвідали Шевченківську дистанцію колії та відбудовчий потяг.
У ході зустрічі обговорили профілактику теплових ударів у працівників, які працюють в умовах підвищеної температури. Щодо профілактики теплових ударів на виробництві фахівці рекомендують:
- Раціоналізувати режим роботи. Під час роботи на відкритому повітрі з температурою повітря +35 С° рекомендована тривалість безперервної роботи становить 15-20 хвилин. Потім варто зробити відпочинок 10-20 хвилин в прохолодному місці чи приміщенні. Допустима сумарна завантаженість за зміну: 4-5 годин при роботі в спецодязі та 1,5-2 години – без нього.
- Робота при температурі зовнішнього повітря + 37 С° вважається небезпечною. Слід перенести робочі години на ранковий та вечірній час.
- У приміщенні, в якому здійснюється нормалізація мікроклімату, для уникнення впливу різкого перепаду температур, температура повітря має бути не нижчою за +24-25 С°.
- Спецодяг має бути зі щільних видів тканин, необхідно потурбуватися про головний убір та сонцезахисні окуляри.
- Профілактика зневоднення організму. Рекомендується вживати прохолодну воду, напої, чай з температурою рідини +10-15 С°. Для надолуження втрати солей та мікроелементів з потом, рекомендується вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочних напоїв – знежирене молоко, сироватка, соки та ін.
- Пити воду слід часто і потроху. Під час виконання робіт середньої тяжкості на температурі повітря +30 С° працівникам варто випивати не менше 0,5 л води щогодини – 1 склянку кожні 20 хвилин. Рекомендоване також вживання великої кількості овочів та фруктів.