У Смілі залізничникам розповідали як запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням у літній період
24 липня 2025
Фахівчині Шевченківського залізничного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб — помічниці лікаря-епідеміолога Олена Сторчак та Ірина Мартиненко — продовжили роз’яснювальну роботу з профілактики гострих кишкових інфекцій серед працівників «Зворотного моторвагонного депо ім. Т. Шевченка», зокрема провідників приміського сполучення.
Під час зустрічей із працівниками обговорили важливі питання:
- правила безпечного харчування;
- вживання доброякісної питної води;
- дотримання особистої гігієни.
Ці прості, але дієві заходи допомагають уникнути таких небезпечних захворювань, як черевний тиф, сальмонельоз, вірусний гепатит А, дизентерія тощо.
У зв’язку з випадками ботулізму, зареєстрованими в Черкаській області, фахівці звернули особливу увагу залізничників на небезпеку цієї недуги. Ботулізм — це тяжке, потенційно смертельне отруєння, що виникає внаслідок дії ботулотоксину.
Основні симптоми ботулізму:
- загальна слабкість, запаморочення;
- нудота, головний біль;
- порушення зору («пелена» перед очима), сухість у роті;
- труднощі з ковтанням та мовленням;
- параліч м’язів.
При появі подібних симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою.
Щоб уникнути зараження ботулізмом:
- не вживайте домашні консерви зі здутими або деформованими кришками;
- уникайте консервованих продуктів, куплених на стихійних ринках;
- при домашньому консервуванні дотримуйтеся правил стерильності та технології, особливо при приготуванні м’ясних і рибних консервів.
Під час заходів усі залізничники отримали листівки та інформаційні матеріали з порадами щодо профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Пам’ятайте: у спеку інфекції поширюються швидше, тому варто бути особливо уважними до якості їжі та води, а також ретельно дбати про гігієну.