Усі новини

У Смілі залізничникам розповідали як запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням у літній період

Фахівчині Шевченківського залізничного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб — помічниці лікаря-епідеміолога Олена Сторчак та Ірина Мартиненко — продовжили роз’яснювальну роботу з профілактики гострих кишкових інфекцій серед працівників «Зворотного моторвагонного депо ім. Т. Шевченка», зокрема провідників приміського сполучення.

Під час зустрічей із працівниками обговорили важливі питання:

  • правила безпечного харчування;
  • вживання доброякісної питної води;
  • дотримання особистої гігієни.

Ці прості, але дієві заходи допомагають уникнути таких небезпечних захворювань, як черевний тиф, сальмонельоз, вірусний гепатит А, дизентерія тощо.

У зв’язку з випадками ботулізму, зареєстрованими в Черкаській області, фахівці звернули особливу увагу залізничників на небезпеку цієї недуги. Ботулізм — це тяжке, потенційно смертельне отруєння, що виникає внаслідок дії ботулотоксину.

Основні симптоми ботулізму:

  • загальна слабкість, запаморочення;
  • нудота, головний біль;
  • порушення зору («пелена» перед очима), сухість у роті;
  • труднощі з ковтанням та мовленням;
  • параліч м’язів.

При появі подібних симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Щоб уникнути зараження ботулізмом:

  • не вживайте домашні консерви зі здутими або деформованими кришками;
  • уникайте консервованих продуктів, куплених на стихійних ринках;
  • при домашньому консервуванні дотримуйтеся правил стерильності та технології, особливо при приготуванні м’ясних і рибних консервів.

Під час заходів усі залізничники отримали листівки та інформаційні матеріали з порадами щодо профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Пам’ятайте: у спеку інфекції поширюються швидше, тому варто бути особливо уважними до якості їжі та води, а також ретельно дбати про гігієну.

Поділитися:
Знайти