Вісім людей захворіли через спалах гострої кишкової інфекції в одному із закладів харчування Черкас
5 серпня 2024
Згідно з екстреними повідомленнями, що надійшли до ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 4-5 серпня, 8 осіб з ознаками гострої кишкової інфекції (нудота, блювота, біль у животі, пронос) було доставлено до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня». Серед потерпілих – троє дітей.
Хворі пов’язують своє отруєння із вживанням суші, виготовлених в одному з суші-барів Черкас.
Наразі потерпілі шпиталізовані до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня», де отримують необхідну медичну допомогу. Загальний стан пацієнтів – середньої важкості. Попередній діагноз – бактеріальна кишкова інфекція.
Для з’ясування причин та обставин виникнення спалаху фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно зі спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області проводять епідеміологічне розслідування випадку з комплексом відповідних лабораторно-інструментальних досліджень. Про результати буде повідомлено додатково.
Нагадуємо, гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Профілактика ГКІ:
- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
- мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
- не нехтувати часом термічної обробки продуктів із м’яса та риби тощо.
Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.